Historia del Voluntariat Ambiental a Biar

Durant tots els estius des de l’any 1994, a Biar, se està desenvolupant el Voluntariat Ambiental, que consisteix en fer vigilància contra incendis forestals a les Serres de Reconco, Fontanelles i el Frare. En l’any 2005, es constitueix l’Associació Reconco i la gestió del Voluntariat passa del Centre Excursionista de Biar a la mà dels socis de la Associació Reconco.

Aquest projecte s’ha pogut fer gràcies a les ajudes econòmiques de la CAM, la Conselleria de Territori i Habitatge i l’Ajuntament de Biar, depenent de l’any.

Durant els messos de juliol, agost i principi de setembre, el coordinador organitza els grups de voluntaris amb l’intenció que totes les serres estiguen cobertes de vigilància. Sempre que es pot, n’hi han voluntaris fent rutes a peu. El coordinador fà les rutes amb 4×4 per a la distribució dels grups i per a evitar problemes en el càs de que haguera una situació d’emergència i puga arreplegar a tots els grups, evitant el perill.

El voluntariat, sempre finalitza al mes de setembre amb el Día de la Muntaya Neta, on els grups arrepleguen tot el fem que n’hi ha als racons de les serres. Es convida als participants a un dinar i es fà la despedida fins a l’any següent.